KWETIAU SUP TELUR versi Durhaka

Saturday, February 02, 2019

KWETIAU SUP TELUR
Assalamu'alaikum,
Masak apa kalian hari ini?
Saya habis browsing-browsing cari ide masak ke foodie blogger negara tetangga. Ketemulah resep KWETIAU SUP TELUR di blognya kak FHA Selemak Santan.
Alhamdulillah hari ini si Slamet, tukang sayur saya, lewat kost-an lagi setelah sekian lama doi pulang kampung. Pas juga dia bawa kwetiau. Cuma nggak ada fish cake sama fish ball, adanya bakso sapi sama sosis.
Yowes, akhirnya saya masak kwetiau sup telurnya versi durhaka aja. hihihi

resepnya saya copy dari blognya kak FHA.

KWETIAU SUP TELUR versi Durhaka

Untuk 2 orang makan

KWETIAU

Bahan A
1/2 bungkus kwetiauAir Mendidih secukup nya


Cara-Cara Menyediakan nya
1. Masukkan kwetiau ke dalam mangkuk atau boleh juga masukkan kedalam penapis dan letak kan kedalam mangkuk.
2. Curahkan air mendidih dan ratakan. Tujuan nya adalah untuk mengasingkan minyak lebihan secara tak langsung meleraikan antara satu sama lain setiap urat kwetiau.
3. Tos kan air dan ketepikan.


KUAH SUP

Bahan B
minyak masak untuk menumis
5 ulas bawang putih (dicincang)
3/4 mangkuk kecil hirisan daun sup *bahan penting..daun sup yang ditumis sampai kecut nanti akan menjadikan sup kita lebih sedap

6 ketul fish ball [saya ganti bakso sapi]
1 keping fish cake (dipotong sederhana tebal) [saya ganti tofu fish cake]
2 sosis sapi, iris
1 buah wortel, potong tipis
1 buang sawi sendok, iris
4 butir telur puyuh, kupas


Bahan C
Air secukupnya sebagai kuah
1/2 camca teh lada hitam serbuk
1/3 camca teh lada putih serbuk
1 camca teh stock ayam 'Meggi'
gula batu sebesar ibu jari

sedikit garam

2 biji telur


Bahan D
Cili padi
Bawang Goreng
Limau kasturi  *optional
Sedikit Daun ketumbar *optional


Cara-Cara Menyediakan nya

1.  Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga harum.* Tak perlu tunggu sampai bertukar keperangan
2. Masukkan hirisan daun sup dan masak sehingga layu untuk menerbitkan aroma daun sup
3. Masukkan fish ball [bakso sapi], fish cake [tofu fish cake], sosis. Masak sehingga  bertukar sedikit keperangan,
4. Terus masukkan wortel, telur puyuh, dan bahan C (kecuali telur).
5. Apabila kuah telah mendidih, baru masukkan telur sebiji sebiji secara berasingan supaya terpisah antara satu sama lain. 
6. Masukkan sawi sendok. Perlahankan api dan tutup tudung kuali supaya telur masak sempurna.
7. Siap untuk dihidangkan.

-----------------------------------------------------------------------------
Terima kasih kak FHA, resepnya sedap sangat.

You Might Also Like

0 komentar

terima kasih sudah memberikan komentar tanpa SPAM & tanpa SARA :)

   



N O T I C E

No part of the content (digital photographs and other articles, etc.) or this site may be reproduced without prior written permission.
All Rights Reserved.

If you wish to use my photos or content, please credit me wherever they are placed.
For comercial use, please contact me.

Terima Kasih :)

Halal is My Way

Contact Us

Name

Email *

Message *





_ © 2007-2019_ MLEBU PAWON | No part of the content (digital photograps and other articles, etc.) or this site may be reproduced without prior written permission. | All Right Reserved.