Saturday, 18 February 2012

Giveaway

Assalamu'alaikum,

Hai kawan-kawan...
Dalam rangka "sesuatu hal", maka pada kesempatan ini saya ingin bagi-bagi buku kuliner untuk kawan-kawan follower Mlebu Pawon dari Indonesia dan Malaysia yang beruntung.

Caranya gimana? gampang banget....  :)

1. Like page Mlebu Pawon di FB 
2. Tinggalkan komentar tentang blog Mlebu Pawon di post ini
3. Sebutkan 1-3 masakan/makanan/minuman khas dari daerah asal kamu yang paling unik
4. Jangan lupa sertakan nama dan link blog kamu
Yuk, buruan ikutan....
Paling lambat 10 Maret 2012
Kalau beruntung, kamu bisa dapetin salah satu dari buku di bawah ini:

 51 Resep Pilihan Roti & Pao

 Kumpulan Hidangan Sehari-hari + Membuat Mi & Olahannya

Roti Unyil dari kursus Ny. Liem


14 comments:

cikmanggis on Saturday, February 18, 2012 9:49:00 pm said...

alamak makcik nak join jugak Ya:)mau buku roti tu hikhik

deeTha H on Saturday, February 18, 2012 11:17:00 pm said...

boleh, makcik :)
silahkan...

Ardita on Sunday, February 19, 2012 5:29:00 am said...

ikutan mbak, udah ngelike sekarang komen yak...
masakan khas daerah ane asalnya percampuran dari orangtua asal pati jawatengah, lahir di nganjuk, besar di malang...tapi aku 90 persen lebih terlalu malang. okeh makanan khas kotaku. yang paling terkenal ya bakso ma cui mie malang, mau dimanapun orang pan suka bawa2 malang untuk baksonya...klo minuman ehm how about es tawon kidul dalem....hope i win hehehehe #berdoa dapet buku yang roti dan pao lagi gencar bikin ruti soalnya...eh tapi apapun juga mau...hihihi
oh ya nama dita liink blog " nanakam.blogspot.com "

HomeKreation on Sunday, February 19, 2012 10:17:00 am said...

Salam Deetha. Kangen Along sama Deetha. Datang sini nampak pula ada GA tapi Along tak pandai buat homework nya.
FB like - sudah
Masakan dari Sarawak banyak yg enak2 dan unik. Lihat aja di blog Along ya. Contoh nya kek lapis, puding cheese menggunakan biskut amat popular udah di coba ramai blogger, buah dabai boleh di bikin ulam atau sambal, kuih-muih pun banyak yg istimewa sepert Kuih Ketupor, Lompat Tikam Sagu, Tapai Ubikayu....adeiiii banyaaaak sekali.... sila lihat sendiri...hehe. Harap2 dapat lah senaskah buku roti itu ya.

kaksu on Sunday, February 19, 2012 12:28:00 pm said...

salam dee, kak su datang ternampak GA, boleh join ke? tapi tak pandai nak wat homework..
akak sudah like FB
kalau nak tau masakan yg enak di Mersing Johor, pastinya keropok ikan, tapi selera akak lebih kepada selera wong jowo... macam ungkep ubi, ungkep ayam,nasi ambeng, pecel dan macam2 lagilah... harap2 ada rezeki akak dapat buku tu hehe...tq

hazila on Sunday, February 19, 2012 6:26:00 pm said...

salam deetha,
wah kalau mau bicara tentang makanan dari kampung saya tentunya Asam Rebus Tempoyak Ikan patin. Dari kg suami pula tentunya Gulai Ikan sungai dengan rebung, Asam Laksa dan Pekasam Ikan atau lebih kurang seperti jeruk ikan.

Chik Mimi on Wednesday, February 22, 2012 10:57:00 am said...

Salam Deetha alhamdulillah akak sihat aje,best ni akak pun nak try nasib jugak deh,mau itu buku hik hik
masakan penang yg popular nasi kandar,laksa dan pasembor

Neyna Naya on Thursday, February 23, 2012 11:05:00 am said...

Hai...hai...Mbak Deet, kalo menurut Na Mlebu pawon jadi inspirasi buat masak...#halaah secara mbak Deetha sukak ngadirin resep yang gampang buat dimasak tapi tetap mengandung nilai gizi. Tapi sejak sang empunya hijrah jadi berkurang ya durasi masaknya#Na pun jadi jarang masak...Satu lagi blog ini bahasanya keren tampilannya lucu.
Kalau makanan yang khas ada sate padeh ni minumannya es laksamana mengamuk ...
Kalau fans page dah lama ngelike...hihihihi
Nama dan link dah ada kayaknyani

nOOrsha on Wednesday, February 29, 2012 11:11:00 pm said...

salam deetha.......like blog di fb, udah lamaaa like.. hehe... suka dengan blog dee ni banyak makanan dari negara jiran, indonesia dapat saya belajar....:) ...tentang makanan istimewa di tempst saya banyaaak..antaranya kalau Hari Raya Puasa di kampung mertua, ayah akan ke hutan mencari periuk kera (tak pasti di INA dipanggil apa..boleh google kalau dee nak tengok..:)...kami akan bersihkan dan isikan beras pulut bersama santan dan garam kedalamnya...lepas tu kami kukus sampai masak..sedaaaap sekali dimakan dengan rendang...^__^... selain dari tu kalau dikampung sendiri nenek saya suka buat satu makanan dipanggil Botok-Botok yang berasaskan ikan dan ulam ulaman bersama rempah2 seperti serai, bawang, halba, kari bubuk dan sebagainya... kami akan satukan bahan2 tu bersama ikan dan bungkus dengan daun pisang..kukus hingga masak...aroma dan rasanya..ermm.. sedaapp dimakan dengan nasi putih panas²..^__^.....antara lainnya makanan terkenal di
Johor, kampung saya tentunya Mee Bandung, kuahnya pekat rasa pedas manis...bersama rasa udang kering yang memikat, dan seafood... hmm...sangat lazat...begitu juga dengan mee rebus yang kami pekatkan kuahnya dengan puree keledek...hmm....bila cerita pasal makanan memang tak habis..selain dari tu keistimewaan masakan di Johor seperti Otak-Otak yang diperbuat dari isi ikan serta rempah ratus lainnya kemudian dibakar dengan daun nipah, memang lazat sekali... di Negeri Sembilan tempat saya tinggal kini antara yang popular n istimewa adalah Masak Lemak Cili Api, Rendang Pedas negeri Sembilan dan Lompap Daging yang dibuat mengunakan daging fresh...:) sekian saja kali ni dee.. nanti kita cerita panjaaang lagi tentang makanan yaa...hmm..lapar pula ni.. :)

nOOrsha on Wednesday, February 29, 2012 11:14:00 pm said...

eh lupe nak letak nama...seprti biasa yg dee kenal :)

Nama : Noorsha
Blog : http://noorsha.blogspot.com

^_^

Anonymous said...

asalamu'alaikum deetha.
sudah aq like ya FB nya. komen ttg blog ini : bagus skali blog nya. sbg referensi ketika otak buntu mau masak apa buat bekal esok pagi hehe. aq pernah nyoba resepnya yg ayam bumbu petis. dan ternyata hasilnya uenaaak... makanan khas lamongan : nasi boranan, tahu campur dan soto. request buku "kumpulan hidangan shari-hari" ya. thanks Anies

my messy kitchen on Friday, March 02, 2012 9:43:00 pm said...

salam makcik aq nak jugelah ikutan hihihhi..
ngelike mah udah dr jaman rikiplik kalee..so sekarang makanan kesukan dr kampung kuh ya..sudah tentu..tekwan, pempek n malbi so apalagi? langsung ajah ya bukunya dikirim ke alamatkuh hihihihi....
ttd:ayuk elly salman mu tercintah

si bugot on Monday, March 05, 2012 12:13:00 pm said...

Ikutan ya mbak, saya udah like fb-nya.
Makanan favorit saya adalah :katupek gulai paku", saye betah sarapan dengan makanan ini tiap hari dan kalau dalam seminggu gak sarapan ini, rasanya gimmana gitu. Saya suka dulai pakunya yang gurih, plus mie goreng kuning khas padang. Tambah keripik balado singkong dan sala lauak, nyam..nyam...nyam...
blog saya : http://bugot.wordpress.com
twitter : @harovansi

Ria on Wednesday, March 07, 2012 3:10:00 pm said...

Hola mbaaa... wah udah lama ga main kesini, skali dateng ada acara bagi-bagi hadiah nih.

Ikutan ya mba,
Ngelike pagenya udah..

Trus ini nih 3 makanan dari daerah tanah batak asalku : Pohul-pohul, lapet (keduanya berjenis kueh) dan satu lagi arsik ikan mas (ini berjenis masakan).

Siapa tau bisa menang, ini identitasku
Nama : Ria
Link blog : http://sirianti.blogspot.com/

Salam

 

...Mlebu Pawon... Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon modified by DeeTha