RawoN
Friday, July 09, 2010
Halooooo
Jumpa lagi dengan menu rawon. Rawon ini masakan khas dari Jawa Timur. Meskipun nampak hitam tu, tapi enak lhoo... hehehe
Sudah kesekian kali saya buat rawon ni, semuanya dari sumber resep yang berbeda. Nah kali ini saya mencoba resep dari buku Seri Masak Femina Primarasa Jajanan Jawa Timur.
RAWONBahan:400 g daging untuk rawon2.000 ml air1 cm lengkuas, memarkan2 batang serai, memarkan6 lembar daun jeruk3 sdm minyak goreng2 batang daun bawang, iris 1 cmBumbu Halus:6 buah keluak, ambil isinya6 butir bawang merah3 siung bawang putih2 buah cabai merah2 butir kemiri1-2 sdt ketumbar1 cm kunyit1 cm jahe1 sdt terasigaram1 sdt gula merah [saya nggak pakai]Pelengkap:100 g taoge pendek2 butir telur asin, belah 2Sambal terasiKerupuk udangCara Membuat:1. Taruh daging dan air dalam panci, jerang di atas api sedang hingga mendidih. Masukkan lengkuas, serai, & daun jeruk, masak terus sampai daging empuk, angkat. Keluarkan daging dari panci, tiriskan.2. Potong-potong daging ukuran 1x2x2 cm. Ukur kaldunya sebanyak 1.250 ml. Masukkan kembali daging ke dalam panci kaldu. Jerang di atas api sedang.3. Panaskan minyak goreng, tumis bumbu halus sampai harum. Masukkan bumbu tumis ke dalam panci kaldu. Teruskan memasak sampai mendidih, kecilkan apinya. Masak terus hingga seluruh bahan cukup matang. Angkat.4. Penyajian: Pindahkan rawon ke dalam mangkok saji, hidangkan bersama pelengkapnya.
8 komentar
salam deet,
ReplyDeleteakak penah makan lauk rawon nie kat spore dulu dulu..mmg femes lauk nie,diarang pangil nasi rawon..tapi mana nak cari buah keluak tu ekk..tukan yang mesti ade tuk buat kuah niekan..alahai..tengok ajer laaa
Salam Deetha, aduh enak sekali masak rawon ya, nak sikit....
ReplyDeletesalam deetha
ReplyDeletenampak sedap la lauk rawon tu..ada lagi ke..mas nak rasa ni..
>> KakAsma: wsalam kak, dsana tak ada kluak kah? nanti buat yg instant je yaa.. hehe
ReplyDelete>> Kak TNT: wsalam kak, iya kak, memang enak, apalagi dg sambal banyak2. mau? ambik sendiri ya kak.. hehehe
>> Kak Mas: wsalam kak, masih ada tu, gambar je yee.. hehehe
esok buat lagi laaa.. khusus buat kak Mas :)
tak pernah makan rawon ni..teringin nak cuba tapi kat mana nak cari buah keluak ni ya?jika tak bubuh boleh tak?terjejas rasanya ke?hehe banyak yanya pulak cikmanggis ni
ReplyDeletehitam itu menawan... hehehehe! buah keluak tu ada kat malaysia ka?
ReplyDeleteWalau hitam..nampak sedap..tapi kak..byk bahannya sue tak tahu..kemiri.... terasi tu apa kak..
ReplyDeleteHeee
** MakCik Manggis: di malay takde kluak kah? kalau di Ina banyak :)
ReplyDeletekalau mau pakai bumbu instant aja, tak payah. hehehe
Cos kalau tak pakai kluak, rasa tak sedap & bukan rawn namanya la makcik... :)
** Jiya: coba cari aja, nama di malaysia mungkin bukan keluak, tapi kepayang/payang.
** K.Sue:
kemiri : http://en.wikipedia.org/wiki/Aleurites_moluccana
terasi itu belacan, kak :)
terima kasih sudah memberikan komentar tanpa SPAM & tanpa SARA :)