ayam/Chicken

Bihun Sup & Sambal Setan

Monday, July 05, 2010,6 Comments




Selamat hari senin.... Hari paling malas buat mulai kembali beraktivitas.
Menu yang saya tampilkan ini adalah menu yang saya buat Hari Sabtu lalu.
Gara-gara main ke blog mak cik Manggis tu, tengok dia buat bihun sup, saya jadi pengen kan...
Tapi, mak cik ni buat sambal udang kering yang super pedas. Saya? nggak punya stok udang kering, jadinya buat sambal setan aja deh.. hehehe
Bihun sup saya hidangkan bersama dengan ayam goreng. Hmmmmm.... sedapnya....
Thank You buat mak cik Manggis yang sudah berbagi resep sedap ni yaa... :)


BIHUN SUP



Bahan-bahan:


1/2 ekor ayam.

1 bungkus sup bunjut.

3 siung bawang putih.

5 butir bawang merah.

2 inci kulit kayu manis.

3 kuntum bunga lawang.

1 buah kaldu ayam blok .

2 inci jehe

1 buah tomat.

garam



Bahan pelengkap:


Potongan daun seledri dan daun bawang, iris.

Sambal kecap. [saya nggak pakai]

sambal udang kering. [saya pakai sambal setan]

potongan jeruk kasturi.

Taoge. [saya nggak pakai]



Bihun, rendam air panas + bubuk kunyit agar berwarna kuning, tiriskan




Cara:

Haluskan jahe, bawang putih dan bawang merah. Masukkan ayam kedalam panci yang berisi air mendidih. Masukkan bahan yang dihaluskan dan semua bahan lainnya.Masak sehingga ayam empuk.

Keluarkan ayam, suwir-suwir dagingnya, sisihkan. Masukkan kembali tulangnya ke dalam panci sup.






Penyajian: masukkan bihun kedalam mangkok. Letakkan taoge diatasnya. Taburkan seledri & daun bawang, bawang goreng dan sambal kecap atau sambal udang kering/sambal setan. Tuangi sup panas dan kucuri dengan air jeruk kasturi.






You Might Also Like

6 comments:

  1. wahhhh.... sedap bihun sup tu...
    sambal setan tu camne resepinya?

    sudi2 kongsi ya..

    mmmm.. kita pun suka merayap2 kat blog kawan2 cari resepi and idea nak masak.. lagi2 dah dekat nak sambut ramadhan.. kena banyak idea.. :)

    ReplyDelete
  2. Salam Deetha, aduh enaknya bihun, sambal setan tu gimana ya?

    ReplyDelete
  3. salam deetha..terima kasih kerana sudi coba bihun sup tu:) gara-gara sambal setan deetha..anak-anak makcik panggil sambal udang kering tu..sambal setan juga hehe terima kasih ya Deetha:)

    ReplyDelete
  4. salam deetha..namanya aja sudah mggambarkan keenakannya :p~

    ReplyDelete

terima kasih sudah memberikan komentar tanpa SPAM & tanpa SARA :)