Mi Aceh Rebus
Saturday, July 24, 2010
Salam kawan-kawan semua, Happy Weekend yaa...
Hari ini dapur saya ngebul kembali setelah sekian lama pingsan keenakan jajan nasi padang melulu. hehehe
Menu hari ini adalah menu spesial kesukaan saya, karena hari ini tepat hari ulang tahun saya. Ada yang mau ngado?? boleh banget.... hehehe
Mi Aceh Rebus---------------------------------------------------------------Resep: Jajanan Kaki Lima Nusantara, Seri Masak Femina PrimarasaBahan:3 sdm minyak goreng5 butir bawang merah, iris3 siung bawang putih, iris2 butir kapulaga200 g daging kambing muda, iris 1/2 x 1 x 2 cm1 sdm bumbu kari bubuk1.250 ml kaldu sapi2 sdm kecap manis1 sdt cabai bubukgaram250 g udang ukuran sedang, kupas400 g mi basah besar bulat, cuci dengan air hangat {saya pakai mi lidi}50 g taoge, buang akarnya100 g kol, iris kasar {saya nggak pakai}100 g tomat1/2 sdt cuka 25%2 batang daun bawang, iris 2 cm2 batang seledri, iris 1 cmBumbu Halus:10 butir bawang merah5 siung bawang putih4 buah cabai merah, buang biji3 cm kunyit bakar1/2 sdt merica bubukPelengkap:acar mentah (mentimun, bawang merah, cabai rawit)emping gorengbawang gorengCara Membuat:1. Panaskan minyak goreng dalam wajan, tumis bawang merah & bawang putih hingga layu.2. Masukkan bumbu halus & kapulaga, aduk hingga bumbu harum & matang.3. Masukkan daging kambing & bumbu kari, aduk hingga berubah warna.4. Tuangi kalldu, tambahkan kecap, cabai bubuk & garam. Masak hingga daging empuk & kuah mengental (tersisa ± 750 ml)5. Masukkan udang, mi, taoge, kol, & tomat. Masak hingga semua bahan matang & bumbu meresap.6. Tambahkan cuka, daun bawang, & seledri. Aduk sebentar, angkat.7. Pindahkan mi rebus ke dalam mangkok, hidangkan selagi panas dengan bahan pelengkap.Untuk 4 porsi
13 komentar
Salam Deetha, selamat ultah semoga sihat dan panjang umur...nak mee tu semangkuk ya...
ReplyDeletesalam detha,
ReplyDeletewah sedap nampak mee rebus aceh ni..akak print resepinya ya..thanks ya dee.
Wahhh, HBD mbk Deetha, wish u all the best...satu lage ne yang buat perut lapar selapar-laparnya (kebayang ya, gimana itu laparnya). Mie aceh, wiii yummy, mana masih lama kelar siarannya drkuw, hajab lah nie perut lapar
ReplyDelete** Kak T&T: wsalam kak, Amin.. Makasih ya...
ReplyDeletenanti ambil sendiri mi aceh tu di meja ya.. hehehe
** Kak Ayu: wsalam kak, mi ini memang best laa sedap sangat. silahkan dicoba, kalau sudah matang nanti, kirim2 ke seberang ya.. hihi
** Neyna: Makasih na...
waduh bahaya tuh, kelaperan waktu siaran, ntar bisa ngrikitin alat2 siar tu.. hahahaha
salam deetha,
ReplyDeletehappy birthday Deetha...yang ke berapa ye...he..he..moga deetha sihat dan dipanjangkan umur ye...moga rezeki juga bertambah2...
Ahaha, akhirnya dikau pulang jalan-jalanong juga. Oleh2e oleh bocah ngunung ora? Wkwkwkwk. Hemmm... Mie Aceh ketok'ane uenak bgt, perlu dicoba iki kapan2 :D
ReplyDeleteKetinggalan: Selamat ulang tahunong gurukuong sayangong... Semoga cepat tidak lajang lagi hihihihihi ^^v
ReplyDeleteSalam Deetha. Mee rebus memang makanan kegemaran KakDee.... Wah, sudah terliur dah ni... Nanti KD buat untuk anak-anak kalau semua balik kampong... atau untuk makan bulan Ramadhan ni ker.... Thanks Deetha.... KD nak resepi nya yer....
ReplyDeletesalam Deetha sayang..wah ulang tahun kita hampir sama:) semalam hari jadi makcik..hari ini ulangtahun deetha,semoga berbahagia selalu,panjang umur dan murah rezeki ya:)
ReplyDeleteHappy Birthday, Deethong.
ReplyDeleteHuaaa wis limaong taonong oraong makanong ikiong :) Terakhir makan pas di Bogor
Salam deetha..slmt ulagtahun kelahiran ..semoga deetha slalu dlm rahmatNYA..
ReplyDeleteakak suke mee rebus..mo ambil jugek resepnya ya:)
salam deetha...
ReplyDeletewahhh dah balik dari jalan2 ye.. seronok makan angin?? hehehe...
sedapnye mee rebus aceh tu.. kita memang peminat mee rebus tau.. terliur nampak deetha nye mee ni.. :P:P
salam deetha...tgk mee rebus deetha yg sedap tu sy sampai 2 hari bturut2 mkn mee rebus-kemaruk! :D
ReplyDeleteterima kasih sudah memberikan komentar tanpa SPAM & tanpa SARA :)