Masakan Malaysia

Mee Sup Tulang

Saturday, February 20, 2010,1 Comments



Kemarin saya sempat terserang flu sampe-sampe malas makan. Pengennya makan yang berkuah hangat. Naah.. pas jalan-jalan ke blog tetangga seberang, Ros, saya jumpa masakan yang sepertinya cocok sangat untuk penderita flu. hihihi

Ini resepnya saya coppas langsung dari dapur Ros di Osaka. 

Arigatou, Ros...


Yuk mari kita masak...



Mee Sup Tulang


Bahan-bahanya:
300 gram daging with bone
1 biji bawang putih
2 inci halia --> [jahe]
1/4 biji bawang besar ( saiz sederhana) --> [bawang merah]
1 sudu besar rempah sup [saya pakai rempah sup bunjut merk Adabi]
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga --> [kapulaga]
beberapa fish cake atau fishball


Bahan taburan atas sup:
bawang goreng, hirisan lemon, pagedil daging dan hirisan daun ketumbar.


Cara-caranya:
1. Blender halia, bawang besar dan bawang putih, panaskan 2 sudu besar minyak dan tumis kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga hingga naik bau, kemudian masukkan bahan yang telah dikisar tadi. Kacau selalu dan biarkan garing.
2. Selepas itu masukkan daging, kacau sebentar, setelah sebati masukkan air, air ni agak-agak lah, biar tulang tu tenggelam, biarkan mendidih dan masukkan garam, rempah sup dijadikan pes dan masukkan di dalam sup tadi, kalau nak letak sup bunjut pun boleh, setelah daging empuk baru masukkan batang celeri, dan fish cake. akhir sekali masukkan sedikit lada sulah dan lada hitam. tutup api dan taburkan dengan hirisan daun ketumbar atau daun sup.
3. Celur mee kuning, dan masukkan di dalam bowl, curah sup tulang tadi dan atur pegedil, hirisan lemon, sambal kicap pedas dan bawang goreng, sedia untuk dihidangkan.



Arigatou Kak Ros :)

You Might Also Like

1 comment:

  1. duh mantap banget Dheet, kalo ke blog kamu tuh banyak sup2!!!

    ReplyDelete

terima kasih sudah memberikan komentar tanpa SPAM & tanpa SARA :)




_ © 2007-2016 MLEBU PAWON | No part of the content (digital photograps and other articles, etc.) or this site may be reproduced without prior written permission.
| All Right Reserved.